top of page

7 redenen om dansles te volgen

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023

Dat lichaamsbeweging goed voor ons is, wisten jij en ik al. Wanneer we het over beweging hebben, denken we al snel aan activiteiten als fitness, wandelen en zwemmen. Uit diverse studies en wetenschappelijke onderzoeken, die werelwijd zijn uitgevoerd, is echter gebleken dat er een activiteit is, die beter voor ons is dan de eerder genoemde manier van beweging. Namelijk dansen! Waarom het volgen van danslessen zo goed voor je is, hebben we voor je uitgezocht.


Van dansen word je blij

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat babies en peuters spontaan hun lichaam beginnen te bewegen wanneer zij muziek horen. Niet alleen beginnen zij te lachen wanneer zij bewegen, maar hoe meer zij bewegen, des te meer zij lachen. Deze koppeling tussen actie (dansen) en reactie (blijdschap) zien de wetenschappers ook terug bij volwassenen. Tijdens het dansen komen er ook allerlei stoffen vrij in jouw lichaam zoals dopamine wat medeverantwoordelijk is voor een gelukkig gevoel. Dus heb je behoefte aan positieve energie? Zet een lekker nummer op en beweeg.


Ontspanning door inspanning

Dansen tovert een glimlach op je gezicht. Of je het nu wilt of niet. Wat er vervolgens in je hoofd gebeurt, kun je bijna magie noemen. Wanneer je lacht sturen de zenuwen in je wangen een signaal af naar je hersenen om als een gek allerlei stofjes aan te maken, zoals de eerder genoemde dopamine. Ook de serotonine en endorfine productie wordt flink opgestookt, zodat je een positief en ontspannen gevoel krijgt, waardoor zelfs jouw bloeddruk en hartslag omlaag gaan.


Verminderde pijnklachten

Diezelfde endorfine werkt naast rustgevend ook nog eens pijnstillend. Mensen die regelmatig dansen ervaren dat fysieke klachten als hoofd- en rugpijn verminderen, zo blijkt uit verschillende studies.


Dansen verbindt mensen

Wie regelmatig naar dansfeesten gaat, ervaart dat dansen een sociale aangelegenheid is. De dansvloer is gevuld met mensen van alle leeftijden en achtergronden. Hoe komt het dat, in tegenstelling tot sommige andere momenten in onze samenleving, we op de dansvloer zo harmonieus samen kunnen zijn? Samen bewegen, en vooral gesynchroniseerd bewegen, brengt een gevoel van vertrouwen, saamhorigheid en verbondenheid in ons naar boven. Geen wonder dus dat er zoveel vriendschappen ontstaan op de dansvloer.


Dansen helpt je om sneller problemen op te lossen

Expert in cognitieve psychologie en prijswinnend spreker Peter Lovatt, runt een onderzoekslaboratorium aan de Universiteit van Hertfordshire. Een van de onderzoeken die hij heeft geleid, heeft aangetoond dat er een aantoonbare connectie is tussen dans en de manier waarop jij en ik denken.


Al na enkele minuten dansen ben je in staat om problemen sneller op te lossen. Dans je gestructeerd, een ingestudeerd figuur of choreografie? Dan zul je merken dat je problemen met één correcte oplossing, zoals een rekensom, makkelijker kunt oplossen. Zoek je een oplossing voor een probleem dat meerdere oplossingen kent? Bijvoorbeeld het bedenken van meerdere gebruiksmethode van een allerdaags item als een baksteen. Dan kun je beter improviseren op muziek. Geïmproviseerd dansen stimuleert namelijk jouw creativiteit.




Dansen houd je jong van geest

Tijdens het ouder worden neemt het volume van de hippocampus, die verantwoordelijk is voor ons geheugen en leervermogen, in onze hersenen af. Het is wetenschappelijk bewezen dat dansen bijdraagt aan het op peil houden van onze hippocampus. Dit komt door de combinatie de combinatie van fysieke en mentale activiteit. Je moet tenslotte niet alleen danspassen onthouden, leiden of volgen, maar je moet het ook fysiek uitvoeren. Daarmee is dansen een betere vorm van oefening dan bijvoorbeeld een trainingssessie in de sportschool. In slechts 1 uur dansles per week kun je al jouw lichaamshouding en cognitieve prestaties (het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken, maar ook zaken als waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie) verbeteren. De beweging bevordert de doorbloeding van jouw lichaam, dus ook jouw hersenen. Hierdoor krijgen jouw hersencellen meer zuurstof, zodat ze beter kunnen functioneren.


Dansles vergroot je zelfvertrouwen

Wanneer je ergens niet goed in bent, beginnen veel mensen automatisch aan zichzelf te twijfelen. “Ik kan het niet. Ik ben niet goed genoeg. En omdat ik het niet kan, vinden mensen mij niet leuk.” Misschien herken je die gedachten wel. Dansles is gebaseerd op het systeem van uitdaging, correctie en verbetering. In plaats van dat er gezegt wordt dat je iets niet kan, wordt er gekeken naar wat er nog niet lukt en hoe je dit kunt verbeteren. Je wordt gestimuleerd om jezelf te ontwikkelen en je vaardigheden te verbeteren. Dansles geeft je de mogelijkheid om te leren en te groeien, zowel fysiek als mentaal. Zodra jij je fysiek ontwikkelt en de techniek beter onder de knie krijgt, zul je steeds meer jouw angsten en ‘beperkingen achter je laten, waardoor je sterker en meer zelfverzekerd wordt. Een belangrijke voorwaarde om dit te kunnen bereiken is een omgeving waarin jij je veilig en vertrouwd voelt. Ervaar dus eerst of de sfeer van de dansschool en de manier van lesgeven bij je past. Een proefles is hiervoor erg geschikt. Zo ben je in de gelegenheid om op een laagdrempelige manier een eerste indruk te krijgen, voordat je meteen een cursus boekt of lidmaatschap afsluit.


Iedereen kan dansen

Geluid brengt je in beweging omdat het de emotionele, motorische en cognitieve delen van jouw hersenen verbind. Zodra je muziek hoort, voel je automatisch de drang om te beweging op het ritme. Dit komt omdat de auditieve informatie (muziek) die je hersenen binnen krijgen, het gebied in jouw hersenen activeert dat verantwoordelijk is voor fysieke beweging. Dit wordt ook wel groove genoemd. Iedereen heeft groove, want je bent er namelijk mee geboren. Iedereen, jij ook, kan dus dansen!


Nieuwsgierig of onze dansschool bij je past? Meld je dan aan voor een proefles en ervaar hoe ontspannen, open en haalbaar onze danslessen zijn.




120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page